Σύρος Μία Μοναδική εμπειρία στην καπετάνισσα των Κυκλάδων!!!!!
16863
page-template-default,page,page-id-16863,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Σύρος

Σύρος

Καλοκαίρι 2019

 Μία Μοναδική εμπειρία στην καπετάνισσα των Κυκλάδων!!!!!

 

Σύρος! Το νησί των εμπόρων, το νησί των εφοπλιστών και των καλλιτεχνών, της φραγκοσυριανής, του Βαμβακάρη, των νεοκλασικών του Τσίλλερ και των καπετανόσπιτων της Ερμούπολης. Προορισμός γραφικός ως αυθεντική Κυκλάδα αλλά και με την αστική γοητεία πρωτεύουσας του νοτίου Αιγαίου.

 

Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους. Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ουσύρα που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το Συρ που σημαίνει βράχος

 

Η Σύρος κρύβει πολλούς λόγους για να την γνωρίσουμε μαζί όλοι!! Ύστερα από έρευνα, διασφαλίσαμε την καλύτερή τιμή και ένα από τα κεντρικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία και αποφασίσαμε το ταξίδι.

 

Τι θα δούμε στην Ερμούπολη [Ερμής (θεός του εμπορίου) + πόλις]:

 

Αρχικά, στο πρώτο σημείο που θα βρεθεί κάποιος, είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, που φέρει το όνομα «Μιαούλη». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περιποιημένη πλατεία, με καφετέριες και λοιπά μαγαζιά να την περιβάλλουν.

 

Πάνω εκεί, θα αντικρίσουμε το άγαλμα του Μιαούλη, καθώς και το υπέροχο αλλά και τεράστιο Δημαρχείο (σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ που δημιούργησε και το κτήριο της Ελληνικής Βουλής).

 

Ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω, θα συναντήσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και ανηφορίζοντας λίγο ακόμη, «πέφτει» κανείς στο Θέατρο Απόλλων. Πρόκειται για τη μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο, μέσα στο οποίο έχουν δοθεί εξαιρετικές παραστάσεις. Μάλιστα, στον τρίτο όροφο του κτηρίου, υπάρχει και μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα, κοστούμια και φορέματα ηθοποιών και μουσικών που πέρασαν από εκεί.

 

Τέλος, περπατώντας λίγο ακόμη βλέπει κανείς να ξανοίγεται μπροστά του ένας υπέροχος γαλάζιος τρούλος, του Ναού του Αγ. Νικολάου. Η αρχιτεκτονική και τα χρώματα στο εσωτερικό του θα σας «κερδίσουν» από την πρώτη στιγμή!

 

Η Ερμούπολη είναι γεμάτη από όμορφες και μεγάλες εκκλησίες, τόσο Ορθόδοξων όσο και Καθολικών Χριστιανών. Η συνύπαρξη και των δύο στο νησί είναι απολύτως αρμονική, ενώ στον επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να δει από κοντά την αρχιτεκτονική λογική και των δύο.

 

Δεν θα παραλείψουμε να βρεθούμε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται δίπλα από το Καζίνο, μόλις έναν δρόμο μακριά από τον παραλιακό. Ο ναός χτίστηκε στα 1828-1829 και έχει σχήμα τρίκλιτης βασιλικής χωρίς τρούλο. Εκεί, στον Πpόναο και σε μια μαρμάρινη προθήκη στο δεξί σας χέρι, θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε την εικόνα της Παναγίας, δημιουργημένη από τα χέρια του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ή παγκοσμίως γνωστού, Ελ Γκρέκο! Είναι από τα πρώτα έργα του Ελ Γκρέκο και χρονολογείται γύρω στα 1562-1564.

 

Θα γνωρίσουμε από κοντά τα ονομαστά γλυκά της Σύρου, που είναι οι χαλβαδόπιτες και τα περίφημα λουκούμια, αφού θα επισκεφτούμε το εργοστάσιο λουκουμιών και χαλβαδόπιτας.

 

Η τέχνη της παρασκευής του λουκουμιού έφτασε στη Σύρο με τους πρώτους πρόσφυγες από Χίο, ενώ λέγεται ότι ή πρώτη «καζανιά» μπήκε το 1832.

 

Θα  περιηγηθούμε στην Άνω Σύρο αλλά και στα χωριά Κίνι, Γαλησσά, Φοίνικα, Ποσειδώνια (γνωστή ως Ντελαγκράτσια), Μέγα Γυαλό, Βάρη και Αζόλιμνο,

 

 

Τι θα δούμε στην Άνω Σύρο:

«Βουτιά» στην ιστορία. «Βουτιά» σε μια άλλη εποχή. Η Άνω Σύρος είναι μια συνοικία που έχει διατηρήσει τη γοητεία των παλαιότερων χρόνων. Τα στενά της σοκάκια, τα πολλά σκαλοπάτια της, το Μοναστήρι των Καπουτσίνων, η Μονή Ιησουιτών δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

 

Θα επισκεφτούμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Πτωχών που είναι η μια από τις δύο ορθόδοξες εκκλσίες της Άνω Σύρου. Είναι μινόκλιτη με δίκληνη στέγη. Κτισμένη το 1590 ενώ το 1691 ανακαινίστηκε και έγινε μεγαλύτερη.

 

Επίσης θα επισκεφτούμε την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, που είναι η δεύτερη ορθόδοξη εκκλησία που συναντάμε στην Άνω Σύρο. Κτισμένη από το 1590, κι εκείνη ανακαινίστηκε και έγινε μεγαλύτερη το 1694. Είναι Βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, έχει κελιά και μεγάλο περίβολο. Εκεί θα παρακολουθήσουμε μια μικρή παράκληση μαζί με ένα μικρό κέρασμα.

 

Περπατώντας στα ασβεστωμένα σοκάκια αυτού του οικισμού θα θαυμάσουμε τα παραδοσιακά κατάλευκα σπίτια, τις καμάρες πάνω από το δρόμο και τα στενά καλντερίμια.

 

Εκεί, έζησε και μεγάλωσε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού πενταγράμμου, ο Μάρκος Βαμβακάρης. Στο μουσείο που διατηρείται για να τιμά την μνήμη του, μπορεί ο επισκέπτης να δει από κοντά τα προσωπικά του αντικείμενα, τα κοστούμια του, το μπαγλαμαδάκι του, το ρολόι και τα μανικετόκουμπά του, ακόμη και χειρόγραφά του.

 

Στο κέντρο της Άνω Σύρου εκτός από τις άλλες εκθέσεις του Δήμου λειτουργεί και η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων (πλησίον στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος). Στην έκθεση αυτή θα συναντήσουμε τα εργαλεία του πλανόδιου ψαρά, τον πάγκο με τα παραδοσιακά εργαλεία του τσαγκάρη, τα εργαλεία του μπαρμπέρη καθώς και άλλων πολλών παραδοσιακών επαγγελμάτων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε αυτή τη σελίδα σε λίγες ημέρες.