Χατζή Αλή Χασεκή, Βοτανικός, βοεβόδας, Iερά Οδός
16897
page-template-default,page,page-id-16897,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive


Επίσκεψη και ξενάγηση στο αγρόκτημα του
Χατζή Αλή Χασεκί στο Βοτανικό

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017και ώρα 10:00, έχουμε την τύχη να μας επιτραπεί η είσοδος στον κήπο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, βρισκόταν το αγρόκτημα του Χατζή Αλή Χασεκί, του πιο σκληρού Οθωμανού βοεβόδα της πόλης, στον οποίο η Αθήνα δόθηκε ως δώρο από την αδελφή του Σουλτάνου, όταν η περιοχή μετατράπηκε σε μαλικιανέ.

 

Το αγρόκτημα του Χατζή Αλή εκτεινόταν μεταξύ του κέντρου της πόλης και του ελαιώνα, στην πιο εύφορη περιοχή της Αθήνας, η οποία ονομάστηκε Βοτανικός. Το αγρόκτημα περιελάμβανε κήπο, οίκημα και οχυρωματικό τείχος. Το πέτρινο θολωτό κτίσμα που βρέθηκε σε βάθος 1 μέτρου από την επιφάνεια της Ιεράς Οδού, ανήκει σε ισόγειο τμήμα κτηρίου και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της οχυρωματικής τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε.

 

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον Ιστορικό- Οθωμανολόγο και Υποψήφιο Διδάκτορα Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, Δημήτρη Λούπη.

 

 

Σημείο συνάντησης: Σταθμός μετρό Ελαιώνας(στα εκδοτήρια των εισιτηρίων).

Ώρα συνάντησης: 9:40π.μ.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ.